14. Links met de naam Lebret

Archieven met de naam Lebret en LINKS naar de naam Lebret

- [buitenlands paspoort] Wij B en WW etc certificeren bij deze ten verzoeken van den heer Gerrit Lebret, van beroep kantoorbediende,  geboren en wonende alhier,  oud 20 jaren, hebbende blond haar, dito wenkbraauwen en bruine oogen, ordinair neus, blonde baard en zijnde land 1 El 7 palm 7 duimen, voornemend zijnde om met het Fregatschip Jacob Cats te vertrekken naar Batavia, waartoe hij benoodigd heeft een buitenl. paspoort, dat kan ons geene redenen bekend zijn, waarom aan dezelven Gerrit LEBRET tot het doen aan dezelve zien, zoodanig een paspoort, oude hebben te worden geweigerd. En vooral ziet om dat deszelfs vader Arij LEBRET gewild vezoek zelf heeft geapprorieerd.

       Dordrecht 21 Maart 1842

[bron: stadsarchief Dordrecht archief 5, inv. nr. 1978 verklaringen 1838-1843]


Collectie Lebret - Archieven.nl

En ook deze link : Archieven.nl

Archieven Lebret - Archieven.nl

Overlijden Grada Lebret (dochter) 1928

Lebret Renkum
De Lebrets bewoonden jarenlang huize Dennekamp. Prof. Jacobus Lebret (1819-1906) en zijn echtgenote Amelia Lebret-Caland (1830-1899) voelden zich nauw betrokken bij de Remonstrantse kerk. Zij beijverden zich de Oosterbeekse Remonstrantse gemeente onafhankelijk te maken van de Arnhemse en financierden de bouw van een eigen kerkgebouw aan de Wilhelminastraat. Nicolaas M. Lebret, een neef, heeft fortuin gemaakt in Nederlands-Indië, had daar bezittingen, maar ook elders in Nederland (Deelerwoud e.a.). Mej. A.W. Lebret was bij de Oosterbekers als "tante Mies" bekend. Zij stond grond af voor de bouw van een wijkgebouw aan de Joubertweg. Een herinneringstegel aan het wijkgebouw verwijst naar deze menslievende daad. De laatste bewoner was de familie N.M. Lebret. 


Geschriften Lebret - Erfgoedcentrum DiEP te Dordrecht


http://home.hccnet.nl/w.mosselaer/Kofferen.htm1878 Notarisakte 154  Obligatie met hypotheek, door Jacob Jesaijas van Saxen, koopman en wonende te Sint Oedenrode. Mede als gevolmachtigde van A den heere Meijer van Saxen, koopman wonende te Uden. B den heere Heijmans van Saxen, koopman en wonende te Veghel. C den heere Abraham van Saxen, koopman en wonende te Veghel. D den heere Nathan van Zwanenberg gehuwd met Elisabeth van Saxen, koopman en wonende te Cuijk. F den heere Isaak van Saxen, koopman wonende te Sint Oedenrode, mede als voogd en vader over zijn minderjarige kind Cornelia van Saxen, in echte verwekt bij zijne echtgenoot wijle Johanna van Zwanenberg. Ten behoeve van Johannes Hendrik Lebret, olieslager en wonende te Dordrecht. Tot waarborg, een huis en erf ter plaatse genaamd de Oude Vrijheid sectie G 1215. Een huis en erf sectie G 1028. Een huis met pakhuis en erf sectie G 1214.

Op 1-4-1890 kocht de koopman Martinus Cornelis Lebret het huis voor f 12.000,00 van notaris Jacobus de Koning.[17] De koper zal moeten overnemen en gestand doen "de mondelinge huurovereenkomst gesloten met den Heer B. Hoogenboom tot den 1 mei 1891 tegen een jaarlijkschen huurprijs van hfl. 660,-- in drie maandelijkse termijnen te voldoen". Lebret was gehuwd met Vrouwe Elizabeth Giltaij die het huis na overlijden van haar man voor ¼ deel erf krachtens diens testament van 3-10-1855 voor notaris Struyck verleden. Zij is voogdes over haar drie nog minderjarige kinderen Johanna Elizabeth; Jacob Martinus Cornelis en Herman Lebret. Het huis wordt gewaardeerd op f 10.000,00. De familie Lebret verhuurde het huis aan de huisarts D.J. Admiraal. Op 2-5-1906 verkocht zoon en erfgenaam Jacobus Martinus Cornelis Lebret, suikerfabrikant te Roosendaal, het huis voor f 6.000,00 aan Daniel Costerus.

LEBRET (Frans), geb. te Dordrecht 7 Nov. 1820, overl. aldaar 25 Juli 1909, was een zoon van Jacobus Lebrit en Geertje van der Zalm. Hij werd in de kunst onderwezen door W. de Klerk en maakte als schilder van schapen, teekenaar en etser veel naam. Als bestuurslid en voorzitter van het teekengenootschap Pictura oefende hij veel invloed op de ontwikkeling der jongere leden. Met stalen geheugen wist hij nog op hoogen leeftijd toestanden van jaren her in fraaie teekeningen op het papier te brengen, waarvan talrijke bewijzen zich bevinden in Dordracum Illustratum van Mr. S. van Gijn. Lees verder.

Teekengenootschap Pictura te Dordrecht is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland. Het is opgericht in 1774 en nog steeds actief. Tal van kunstenaars uit Dordrecht en van daarbuiten zijn lid geweest van de vereniging Teekengenootschap Pictura.
Vandaag de dag is Pictura een eigentijdse kunstinstelling met meer dan 100 kunstenaarsleden uit zowel Dordrecht en de regio als van daarbuiten. Pictura heeft in Dordrecht een podiumfunctie voor het tonen van hedendaagse kunst en is daarnaast gesprekspartner bij de ontwikkeling van het lokale kunstbeleid en bij de belangenbehartiging van kunstenaars. (Bron: Wikipedia)

Vier keer per jaar geeft Pictura een eigen magazine uit, het Picturablad, met informatie over kunstontwikkelingen, kunstenaarsleden, tentoonstellingen etc.
Leden van Pictura waren onder anderen:
De gebroeders Van Strij, Schouwman, Schotel, Lebret, Larij, Reus, Kennedy, en Noltee zijn de meest bekende meesters. De generatie van na de Tweede Wereldoorlog werd gekenmerkt door Otto Dicke, Lou Ten Bosch, Hans Petri, Leo Marchand, Philip Kouwen, Antoon Winkel, Cees Buddingh’, Jan Eijkelboom en anderen.


LEBRET (Jacobus), geb. te Dordrecht 24 Juni 1819, overl. te Oosterbeek 9 Febr. 1906, was de zoon van A. Lebret, koopman, en G. van der Zalm. Hij behoorde bij de oprichting der Koninklijke Akademie te Delft in den aanvang van 1843 tot de leerlingen, en verwierf in 1846 het diploma van civiel-ingenieur. Daar hij reeds in 1844 voor den waterstaat was aangewezen, werd hij met ingang van 1 Oct. 1846 aspirant-ingenieursurnumerair van den waterstaat, en als zoodanig aan den fungeerend hoofdingenieur, later inspecteur van der Kun toegevoegd.


Lebretweg, verwijst naar Oosterbeekse notabelen Prof. Jacobus Lebret (1819-1906) en zijn echtgenote Amelia Lebret-Caland (1830-1899).


Suikerfabriek Kedawoeng op Java van Gerrit Lebret ( broer van Johan H. en Frans Lebret). Tijdschrift voor Nederlandsch Indië.


"Dit geldt vooral van de suikerfabriek Kedawoeng behoorende aan den heer G. Lebret welke fabriek met stoom en luchtledige toestellen werkt De aanplant bedraagt 214l j bouw de producte in 1866 15,833 pikols Het land Kedawoeng waarop de fabriek is gevestigd is het eigendom van den heer Lebret De onderneming werkt met het volk dat op hot land zelf woont Het aantal dier bevolking is 2979 zielen waaronder 1447 mannen en jongens Voorts zijn er op het land 894 runderen en 46 paarden.

Uit de medegedeelde cijfers blijkt dat de productie in 1866 bedroeg 74 pikols per bouw In 1864 was zij nog veel aanzienlijker en bedroeg 19,278 pikols of 95 pikols per bouw Dit enorme cijfer ofschoon het tot dusverre het hoogste was behoeft ons voor deze in alle opzichten voortreffelijk ingerichte onderneming niet te verwonderen.

De oorzaken van zoo buitengewoon gunstige resultaten zijn gelegen in den eigenaardigen toestand der onderneming Vooral de volgende punten verdienen de aandacht.
·    1o Dat het land waarop de fabriek staat eigendom is van den ondernemer en eene gevestigde bevolking heeft die door langen duur van tijd gewoon is geworden den landheer weinig minder te schatten dan den sou verein Maar deze toestand is niet van dien aard dat de bevolking van Kedawoeng daaronder lijden zou Integendeel zij is welvarender dan die van de omliggende Gouvernements dorpen.
·         2o Dat de gronden en het klimaat voor den suikerbouw bijzonder geschikt zijn
·        3o Dat de ondernemer sedert meer dan 20 jaren in persoon al de werkzaamheden bestuurt en door den tijd zoowel met de geaardheid der bevolking als met de natuur der gronden volledig is bekend geworden terwijl hij bovendien aan die kennis eene groote geschiktheid voor zijne taak en een onverdroten ijver paart.
·        4o Dat de gronden voor de suikerteelt alle jaren onder de oogen van den eigenaar bewerkt bemest toebereid en beplant worden.
·    5o Dat hij voor den arbeid goed betaalt en het volk niet kwelt met heerediensten of eenige knevelarij van wat aard ook."


De Rijke werd geboren in Noord-Beveland, als derde van zeven kinderen van de dijkwerker Pieter de Rijke en diens vrouw Anna Catharina Liefbroer.
De Rijke werd opgeleid door de waterstaatsingenieur Jacobus Lebret; voor een formele opleiding had hij geen geld. Hij werd in 1865 opzichter bij de bouw van de Oranjesluizen die bij Schellingwoude het IJ moesten afsluiten van de Zuiderzee. (Bron: Wikipedia)



Voor sommige schilderijen werkte hij samen met een andere kunstschilder. Zo zijn er schilderijen gekend samen met Frans Lebret (1820-1909) en met Eugène-Remy Maes (1849-1931). (Bron: Wikipedia)

Beppie de Vries

Hoewel sommige bronnen beweren dat ze in 1890 is geboren, wordt 1893 genoemd als haar officiële geboortejaar. Ze begon haar carrière als zangeres in de operette en revue. In 1914 speelde ze de vrouwelijke hoofdrol in de operette De Kinokoningin, waarin ze acteerde naast onder andere Louis Davids. Ook was ze dat jaar te zien in de Hollandsche Schouwburg in de revue Verboden toegang. Ze maakte deel uit van een ensemble dat bestond uit onder anderen Heintje Davids, August Kiehl en Margie Morris. Ondertussen trouwde ze met Frits Lebret, een advocaat die in 1932 kwam te overlijden. (Bron: Wikipedia)


NV Zevenbergsche Beetwortelsuikerfabriek, 1872, in 1884 verkocht aan J.H. Lebret