82. Anekdotes


Anekdotes en informatie familie van Dijk:
. Er kwamen zoveel familieleden uit Indië tijdens hun verlof logeren in het huis van Herman van Dijk aan het Wilhelminapark te Apeldoorn, dat de koetsiers meenden dat daar een pension was.
. In Suriname ontmoette Nan Robbie Simon (huidarts) die zij later in Ned. Indië weer ontmoette. Door haar huwelijk met Hans H.Jantzen werd Robbie haar aangetrouwde zwager. (Robbie trouwde met Jennie Julia Jantzen, zuster van H.H.Jantzen)
. Paatje, (Adriaan van Dijk) die in Sumatra toezicht hield op de wegenaanleg, liep het bos in om een stuk van een nieuwe weg te verkennen. Hij had helemaal niet in de gaten dat een grote tijger achter hem aansjokte. Zijn arbeiders zagen het beest en begonnen op stukken bamboe te slaan. De tijger keerde zich geërgerd om en stoof op de mannen af die snel in bomen klommen. Paatje keek om zich heen en vroeg zich af waarom men zoveel herrie maakte. Hij wandelde rustig door.
. Paatje wilde een middagdutje doen. Hij kroop in een kippenhok, zodat hij beschermd was tegen roofdieren. Toen hij wakker werd lag hij oog in oog met een gevaarlijke slang die met een zacht wiegende kop juist wilde toehappen. Paatje hield zich muisstil. Toen kwam er een luid kakelende kip door het hok hollen. De slang draaide zijn kop om en .. met een razendsnelle hap had hij de kip te pakken. Paatje was nog sneller dan de slang kon toeslaan, het hok uitgesprongen.
. Na een voorstelling in het Kurhaus in Scheveningen liepen Paatje en Maatje naar de tramhalte. Maatje nam, gezellig babbelend, haar man bij de arm. Maar .. enkele meters achter haar volgde met grote pret Paatje. Maatje had een vreemde heer aan de arm die zich het gebabbel liet welgevallen. Pas toen zij in de tram stapte merkte Maatje op dat zij met de verkeerde Paatje op stap was.
. In Soerabaja vond Maatje dat de melk steeds dunner leek. Eerst dacht ze dat ze zich vergiste, maar na enige tijd kwam ze erachter dat de Chinese melkman de melk meer en meer verdunde met water.
. Nan schaamde zich voor het lage loon van haar personeel. Op een dag besloot zij in plaats van één kwartje, twee kwartjes te betalen. Het gevolg van haar goede daad was dat ze de volgende dag zonder personeel zat. Men had immers voor die dag al het geld verdiend.

Anekdotes en informatie familie Lebret:
. Lebretweg, verwijst naar Oosterbeekse notabelen Prof. Jacobus Lebret (1819-1906) en zijn echtgenote Amelia Lebret-Caland (1830-1899).
. Lebretlaan in Dordrecht


Anekdotes en informatie familie Jantzen:
. Karl May was een buurman van de familie Jantzen in Radebeul. De beroemde schrijver van avontuurlijke boeken, had in zijn tuin een blokhut met daarin de "zilverbuks" van Winnetou. Hij liet zijn buurjongen H.M.B. Jantzen) zien hoe men grizzlyberen kan vangen. Karl May bouwde een stellage in zijn tuin die leek op een reusachtige staande schaar. Tussen de bladen had hij een deken gebonden. Men moest de beer opjagen zodat hij in de deken zou hollen en dan met een ruk aan een touw de schaar doen dichtklappen. Beer gevangen!

Anekdotes en informatie familie Cools:
. Geografische helden: Nogmaals prof.dr. R.H.A. Cools januari 2003. In het novembernummer van Geografie schreef Ben de Pater in Geografische Helden over prof.dr. R.H.A. Cools. Er had wel wat positiever over hem geoordeeld mogen worden.

. Derk Cools, bijvoorbeeld, zoon van een geografenechtpaar (mevrouw E. de Groot en prof. R.H.A. Cools, grondlegger van de sociale geografie aan de KUN) en student sociale geografie in de jaren 1958-1965:
De Vooys kwam in de jaren vijftig vaak bij ons thuis over de vloer. Ook daar al hoorde ik zijn schelle stem door de muren als hij opgewonden raakte. Merkwaardig genoeg konden hij en mijn vader – twee notoir lastige heerschappen, de onderzoeker en de schoolmeester – wel door één deur. Naar mijn idee vulden ook De Vooys en Van Paassen elkaar prachtig aan, iets wat beiden wellicht in hun persoonlijke strijd is ontgaan, maar de meeste studenten m.i. niet. Het microscopische grondwerk [van De Vooys] en het hoge trapezewerk [van Van Paassen], het messcherpe en het meeslepende. Ik heb van beider werk destijds zeer genoten, vaak met een glimlach. Misschien namen de hoofdrolspelers echter hun eigen gebreken te ernstig en vonden het niet geslaagd wanneer de tegenvoeter deze ostentatief uitvergrootte. Het gekissebis op het Instituut heeft mij het min of meer doen ontvluchten. Ik had meer belangstelling voor literatuur en werd (hoofd)redacteur van de Sol (Iustitiae) [de voorloper van het U-Blad]’. 1960

03. Verantwoording

Deze blog wordt gemaakt om de informatie die ik heb over mijn voorouders - families Lebret, Jantzen, van Hensbergen en van Dijk - door te geven.
Ik ga uit van de foto's (en opschriften) die ik vinden kan in dozen en mappen die ik ooit ontvangen heb. In de verre toekomst zullen stadsarchieven meer en meer informatie bieden.
 

Familie Jantzen
De oudste, mogelijke, voorouder Jantzen is een Jantzen uit 1731. Hij belandde als "tabaksbaby" bij een Duitse landeigenaar die hem opvoedde als zijn zoon en hem zijn naam gaf.
Er zijn twee stromingen met de familienaam Jantzen, Mennonieten en Joden.
Abraham Jantzen - een vroege Mennoniet en Abraham Jantzen, Jood.
Er zijn Jantzens die vanuit Noord-Holland (Zaanstreek, houtzagerij) naar landen rond de Golf van Riga trokken, omdat het zagen in hun woonstreek verboden werd (?).


Door de Duitse Jantzens (o.a. mijn grootvader HMB Jantzen) werden Denemarken, Zweden en Polen genoemd als voorouderlijke woonplaatsen.
De vader van HMB Jantzen zou Otto Jantzen heten. Ik vind een Otto Jantzen in Radebeul. Deze Otto kwam uit Polen.
Zijn atelier staat aan de Ledenweg 31, het adres dat werd opgegeven als adres van HMB en Amelia.



Aan de Markt in Dantzig (Gdansk) staat een groot pand (waarin het communistische regiem een hoofdkwartier vestigde, en dat later werd omgebouwd tot bioscoop) dat in het bezit was van de familie Jantzen.
Grootvader HMB Jantzen bouwde in Dresden en directe omgeving vijf huizen.

De kinderen van HMB Jantzen en Amelia Lebret zijn allen geboren in en rond Radebeul.



-------------------------------------------------


Dordrechtsche courant, 04-02-1818
het kind van Arij Lebret, genaamd
Geertrui, oud 2 jaren, E 543.

Dordrechtsche courant, 13-07-1820
het kind van Arie Lebret, genaamd Geertrui, oud 14 dagen, E. 543.
(Arij Lebret en Geertje van der Zalm zijn mijn bet-overgrootouders.)

-------------------------------------------------

Amelia en Grada Lebret (dochters van J.H.Lebret en Jenneke Groenendaal)

Familie Lebret
Over de familie Lebret die al vroeg uit Frankrijk vertrok en zich vestigde in Dordrecht (18de eeuw), is veel te vinden op het  wereldwijde net.
Arij Lebret, getr. met Geertje van der Zalm zijn de ouders van J.H.Lebret.
Overgrootvader Johannes H. Lebret was een man van aanzien in zijn woonplaats. Hij was olieslager en bezat de molen "de Zeelt" aan de 's-Gravendeelse dijk.
In het blauwe boekje van het Nederlands Patriciaat staat veel over de familie Lebret, maar de informatie is niet volledig.
Van Gerrit Lebret is bekend dat hij zich vestigde in Indië. zie ook: Suikerfabriek Java
Toegevoegd worden foto's van Everard Hendrik Lebret (zoon van Frans Lebret), die ik per post mocht ontvangen. Dank aan L.Slabbekoorn die lang geleden de foto's op een markt kocht.
-------------------------------------------------

Familie van Dijk
De familie van Dijk woonde in Den Haag, Apeldoorn en in Nederlands Indië. De informatie daar is moeilijk te vinden. (Soerabaja).
Mijn moeder Johanna Femia (Nan) van Dijk (dochter van Adriaan van Dijk en Gé van Hensbergen) woonde tijdens haar lagere schooltijd in Oss. Tijdens haar verdere opleidingen in Apeldoorn.
Ze ging in 1932? naar Suriname en in 1936 naar Ned. Indië, waar ze trouwde met Hans Heinrich Jantzen (zoon van J.H.Lebret en Jenneke Groenendaal).
Enig kind: ben ik, Femia






-------------------------------------------------


Familie van Hensbergen
Over de familie van mijn oma Gé van Hensbergen (op de foto) kan ik vooralsnog weinig vinden. Haar ouders hadden zeven kinderen (en twee overleden kinderen). Een zus van oma Gé van Hensbergen, Femia, komt voor in de genealogie van de familie van Smirren, Den Haag.